Ramar av kristyr

Vi har gjort kristyrramar till bokmärken. Det tar lite tid för barnen att välja vilka bokmärken de vill ha så välj och klipp ut dem först. Gör gärna i ordning tråden de ska hänga i också i förväg.

Gör i ordning kristyrsmeten och lägg den i en sprits. Den bör vara ganska fast så att den inte flyter ut när du spritsar den. Använd gärna en sprits som är tandad, dvs som ger mönster, som på bilderna.

Smeta ut en “klutt” kristyr på ett bakplåtspapper, inte för tunt och i ungefär samma storlek och form som bokmärket du vill rama in. Tänk på att ramen inte får bli för tung. En liten ängel, som den här, kan ha en tjock ram omkring sig medan en lite större tomte får ha en tunnare kant för att inte bli för tung. Lägg på ett guldsnöre t ex och fäst sedan bokmärket du vill rama in.

Kristyr1 600

Klipp av snörstumpen som hänger nedanför bokmärket och börja spritsa ut kristyren tjockt i kanterna på bokmärket. En annan variant är att lägga ut en större klutt och trycka fast bokmärket. Extra fint är det då om änglarnas toppar på vingarna hamnar utanför kristyren.

kristyr2 600

Se så fin ängeln blev! Det har hamnat lite kristyr i ansiktet på henne men det kan man äta upp, sött och gott är det!

IMG_0523

Nu behöver ängeln torka. Den kan gärna ligga och torka över natten, vänd sedan på den, försiktigt, så att den inte går sönder och låt den torka på baksidan också.

Recept på kristyrsmet

  • 1 äggvita
  • 3-4 dl florsocker
  • 2 krm ättika

Börja med att vispa ihop äggvitan och florsockret, lite i taget. När du har i det sista florsockret bör smeten röras ihop med en sked för att se till att smeten får rätt konsistens. Kristyren ska vara ganska fast så att den inte flyter ut och blir platt. När smeten är klar tillsätter du ättikan och häller i kristyren i plastpåsen med en sked.

Du behöver också

  • Bakplåtspapper
  • Bokmärken eller andra bilder
  • Spritspåse och spritspets = den lilla metall eller plastspetsen bör vara tandad så att det blir ett fint mönster
  • Tråd eller t ex guldsnöre
  • Vill du färga kristyren använder du karamellfärg

 

 

Facebooktwittermail