Drömfångare av rockring

Den hör drömfångaren är gjord av en rockring och används, bortsett från att fånga in mardrömmar, också som smyckeshängare. Ju fler smycken, desto vackrare blir den. Linda garn eller band runt ringen och gör spindelnätet av ett tunnare garn.

Drömfågare av rockring

Facebooktwittergoogle_plusmail

Blomma av broderigarner

Gammelmormor hade en hel ask full med broderigarner som jag tog med mig till förskolan. Med hjälp av lim och i detta fall, pärlor, blev det bl a denna fina blomma. Skicka den som en födelsedagshälsning eller sätt upp den på väggen!

blomma av broderigarner

Facebooktwittergoogle_plusmail

Färg med tryck eller tryck med färg

Ja, det är ju båda och. Vi började med att linda en garntråd över en ask. Tråden var lite luddig och vi slutade vira runt tråden när vi trodde att “det här blir nog ett fint mönster”. Prova att ha flera färger på tråden!

Man kan trycka med allt från champinjoner till tråd och några av förslagen kommer vi att lägga upp på denna sida. Vi börjar med tråden och troligen blir mönstret lättare att trycka, för de minsta, om materialet är ett lite tjockare snöre än en tunnare tråd.

Tryck med tråd

Så här ser tråden ut när du har använt den.

Material

 • En lagom liten ask, t ex större tändsticksask
 • Färg, olika färger
 • Garn eller snöre att binda om asken

 

Facebooktwittergoogle_plusmail

Drömfångare

Du vet väl att man slipper drömma mardrömmar om man har en drömfångare!

Jag tog med min egen drömfångare som idé till barnens pyssel. En storasyster och hennes lillasyster har gjort dessa drömfångare. När sexåringen, dvs lillasyster får uppgiften utropar hon glad: “Vad skönt, nu slipper jag drömma mardrömmar!” varpå storasyster, åtta år säger: “Men du drömmer ju aldrig mardrömmar”!! “Nej, det gör jag inte men nu slipper jag i alla fall göra det”.

Den här tråden som du gör drömfångaren av kan böjas och vikas hur du vill. Prova att göra ett hjärta istället för en cirkel, men jag garanterar inte då att den hjälper mot drömmar.

Ett större tips på en drömfångare – kan göras som ett grupparbete – är att göra en jättestor drömfångare av en rockring. Min lilla konstnärsdotter har gjort en och den är helt fantastiskt. Har tyvärr ingen bild på den.

drömfångare

Storasysters drömfångare

 

drömfångare6600

Lillasysters drömfångare. Se så metodiskt och eftertänksamt hon har gjort slingorna som hänger ner.

Material

 • En mjuk,  lite tjockare, typ ståltråd, som är lätt att böja – finns i hobbybutiker
 • Fjädrar
 • Dekorativa band
 • Pärlor
 • Stark tejp, typ silvertejp

Hur gör man

 • Bestäm vilken storlek du vill ha på drömfångaren och klipp av en bit av ståltråden
 • Fäst ihop den med silvertejpen
 • Linda runt band runt cirkeln och gör en ögla upptill så att man kan hänga drömfångaren på väggen
 • Trä pärlor på tre trådar och fäst dem i kanten på ringen. Avsluta med att knyta fast den sista pärlan och fäst fast fjädern. Fiffigt är att trä in fjädern en bit i den sista pärlan.

Nu kommer du att kunna sova gott!

Facebooktwittergoogle_plusmail

Kyckling med mössa

Kycklingar tål väl inte kyla så för att vara på den säkra sidan fick den här kycklingen en mössa. Mössan köper man på metervara i hobbyaffärerna. Återigen har toarullen gjort nytta och med hjälp av piprensare har den fått både armar och ben. Benen träs rakt igenom toarullen så att kycklingen kan stå stadigt.

Kyckling av toarulle med mössa

Material

 • Toarulle
 • Piprensare till armar och ben
 • Plastögon eller måla själv
 • Orange papper till näbb
 • 7 cm lång mössa
 • Snöre/band att binda ihop mössan med

Hur gör man

 • Man målar toarullen gul och låter den torka
 • Klipp av toarullen upptill så att den får en böjd form
 • Man limmar/målar dit ögon och sätter fast näbben
 • Man gör hål för armarna och trä en piprensare tvärs igenom
 • Man gör hål för fötterna både på fram- och baksida och trär piprensarna genom hålen så står den säkert
 • Trä på mössan
Facebooktwittergoogle_plusmail

Langettsöm

Det blir väldigt snyggt när du syr med langettsöm men det går naturligtvis lika bra med raksöm för de som inte klarar det. Det lilla hjärtat sys på innan du syr ihop hjärtat.

Så här syr du langettsöm

Här visar jag hur man syr ihop t ex ett hjärta med langettsöm. Barnen klarar det utmärkt, bara de kommer in i hur man gör. Du måste ha en tapisserinål, själv kan du ha en spetsig men det är bäst för barnen om den är trubbig.

Langettsöm, så här gör du

Stick upp nålen från undersidan och dra tråden tills det har bildats en liten ögla. Trä in nålen i öglan.

Langettsöm

Dra till tråden och sömmen är klar. Börja om från början och stick in nålen underifrån.

Fattade du?

Facebooktwittergoogle_plusmail

Monster av broderigarn

Monster ska man ju bli rädd för men det finns söta, gulliga monster också.

Det här monstret är gjort av broderigarn, lite olika färger, doppat i lim för att bli lite stadigare och har fått stora ögon och en ännu större näsa. Monstren kan ju också ha tre ögon, de kan sitta lite hur som helst, ha vilken färg på näsan som helst och vara hur rufsiga som helst. Monster kan även ha känselspröt men lägg i så fall in dem innan du knyter ihop garnerna så att de sitter fast ordentligt.

Vi pysslar med broderigarner och gör ett sött monster

Material

 • Broderigarner, gärna rester, t o m småbitar
 • Plastögon, så många du vill
 • Flörtkula till näsa

Hur gör man

 • Lägg en bunt med broderigarner i en hög, ca 5 cm långa bitar, blanda gärna färgerna
 • Knyt en bit av garnet ca 2/3  upp.i mitten av bunten. Garnbitarna ovanför bandet kommer att bli monstrets hår, dra det försiktigt nedåt. Monstret ska vara rufsigt.
 • Sätt dit en näsa, om det ska ha någon över huvud taget
 • Doppa monstret i lite lim så blir det stadigare
Facebooktwittergoogle_plusmail

JULKORT – gör dina egna

Prova på att göra dina egna julkort. Jag lovar att du kommer att få uppskattning från dina vänner när de har fått dem!

Se fler förslag under Julgranar där du också kan göra granar av bandrester och knappar!

Här ser du några förslag på hur du enkelt kan göra dina egna julkort med hjälp av paljetter, rosetter och band. Använd också gärna bokmärken med änglar och tomtar. Korten är dubbla så att du kan skriva din önskan om God Jul inuti dem.

Av ett stort ark tjockt rött papper blev det massor av julkort. Mycket billigare än att köpa färdiga, tomma, vikta kort. Tips! Om du vill göra dubbla julkort så dra en fin, tunn skåra där du ska vika kortet så går det lätt att vika! använd gärna en mattkniv och linjal så blir kanterna fina.

Exempel på handgjorda julkort

Hjärtat som det står God Jul på har en ram med duttar av glitterlim i silver. Det ser ut som små pärlor. Julgranarna är ritade på fri hand med glitterlim, både kulor och stjärnor.

Julkort - en gran med silkespappersduttar på

Detta julkort har fått massor av duttar av silkespapper.

 

garnblomma600

Det här julkortet kunde lika gärna ha varit ett vanligt presentkort. Nu blev det rött garn och röda stenar men använd andra färger så får du ett väldigt fint presentkort som passar året om.

Klipp ut ca 6 cm garnstumpar och sätt ihop dem till en blomma. I mitten kan du dekorera med pärlor, paljetter, stenar  eller vad du vill, så att man döljer alla trådarna.

Ett julkort med en julgran som är helt fylld med knappar

Ja, vad ska man göra av alla gamla knappar? Ett julkort förstås!

 

Julkort gjort av Moranpysslar

Ett vackert julkort gjort av Moranpysslar

Julgran av bandrester, kanske till ett julkort

Facebooktwittergoogle_plusmail

Gör en tofs av garn

Tofsar av garn har många användningsområden. De kan sitta på mössor, hänga i dragkedjor, bli en snögubbe av flera tofsar, en kyckling i en äggkopp, eller en blomma som denna tofs resulterade i.

Så är gör du en tofs:

Klipp till två rundlar i ett styvare papper på ca 8 cm för att få en normalstor tofs. Fäst fast garnet/här garnerna med en tejpbit på pappret,

tofs1 600

Börja linda runt garnet runt pappersbitarna. När garnet tar slut fyller du på med mera garn. Håll fast garnstumpen med fingret och fortsätt dra runt garnet. Bry dig inte om att det blir trådar som hänger utanför, de klipper vi bort när tofsen är klar. Barnen vill oftast att man ska knyta fast garnstumparna med varandra för att kunna hålla reda på tråden. Ev knutar klipps också bort när tofsen är klar.

tofs2 600

Nu är hålet i mitten täckt av garn och är det svårt att trä igenom så sätt tråden/trådarna på en tjock nål, gärna ryanål och trä igenom de sista trådarna.

När du tycker att tofsen verkar klar är det dags att klippa upp den. Klipp upp ett hål och leta reda på pappersbitarna. Saxen ska in mellan dem och du klipper upp längs kanten. En vass sax är bra att ha. Kämpa på!

tofs3 600

När du har klippt upp hela pappersbitarna trär du in en bit garn mellan dem och knyter åt ordentligt!

tofs4 600

Snart är tofsen klar. Dra försiktigt av pappersbitarna över tofsen. Går det för trögt får du klippa upp pappret, men det bör gå. Håll hårt i tofsen så att den inte går sönder medan du tar bort pappret.

tofs5 600

 

Tofsen är klar! Klipp bort alla trådar som sticker ut på ett eller annat sätt och jämna till den så den blir jämn och fin.

Ett tips är att använda lite tjockare garner, inte virkgarn som här utan lite luddiga garner. Dels går det fortare att göra tofsen och den blir gosigare att hålla i.

tofs6 600

Facebooktwittergoogle_plusmail

Julblomma av tofs

Jag skulle göra en garntofs för att visa er hur man gör en sådan och resultatet hamnade i en icke blommande orkidé med en röd julkvist, en riktigt vacker dekoration, eller hur? Om man orkar, för det tar ju sin lilla tid, kan man ju göra det till ett grupparbete och göra många mindre tofsar att dekorera julblommor eller granen med.

Den här tofsen är gjord av rött och vitt bomullsgarn.

 

Blommor är inte alltid färska eller gjorda av tyg. Denna blomma är gjord av garn.

Blommor är inte alltid färska eller gjorda av tyg. Denna blomma är gjord av garn.

Facebooktwittergoogle_plusmail