Gruppaktiviteter

Gruppaktiviteter som lekar och samarbetsövningar är viktiga. Att lära sig att arbeta tillsammans, att ta hänsyn och respektera varandra och framför allt ha kul ihop och nå ett gemensamt resultat.

Underrubriken till Gruppaktiviteten heter Gruppaktiviteter – länkar där du snabbt kan se vilka gruppaktiviteter som ingår på hemsidan.

Dessa övningar är också bra,  t ex när barnen i en åldersgrupp är uppdelade på olika avdelningar och behöver träffas och göra något kul tillsammans. En stunds aktivitet, tidsmässigt beroende på ålder, och sedan fri lek är ett bra sätt att få barnen att lära känna varandra.

Förslag på gemensamma aktiviteter är t ex sockerteckningar, pussel, göra en trollskog, sätta påskblommor i fönstren, göra ett collage av samlade målade pinnar,  julgranar och adventskalendrar.

Här lär vi oss varandras namn genom att kasta ett garnnystan mellan varandra och säga sitt namn, välja en kompis som man vill kasta nystanet till och fråga vad han/hon heter. Kompisen fångar nystanet och säger sitt namn. Leken fortsätter genom alla som sitter i ringen och ett härligt spindelnät formas. Viktigt är att man håller hårt i tråden under hela leken. Viktigt är också att tråden hela tiden kastas över nätet om man har för avsikt att rulla tråden  tillbaka på garnnystanet.

 

Spindelnät namnlek

Spindelnätet är en namnlek där ett garnnysten kastas från den ena till den andra medan man säger sitt namn.

Andra trevliga gruppaktiviteter är att göra ett gemensamt pussel, antingen med bara bitar med färger, större bitar för de minsta, eller lite mer avancerade pussel där barnen först frågas t ex vad de är bra på och sedan ritar på pusselbiten vad de är bra på. Stora sockerteckningar är också bra exempel på bra gruppaktivitet. Dessa båda förslag hittar du under Rita och Måla.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published.