Träd med knappar eller pärlor

Visst har du väl en liten, eller t o m stor låda med knappar som du tycker kan vara bra att ha men aldrig använder. Gör ett fint träd! Limma fast piprensare på ett färgat papper, eller måla stam och grenar och limma fast knappar av olika sorter som löv. Ett trevligt och rofyllt pyssel och du blir av med en massa knappar. När det gäller pyssel med knappar kan du gärna också använda dem som ögon i olika pyssel.

Piprensarträd med knappar

Eller varför inte dekorera trädet med pärlor istället för knappar.

Piprensare med knappar

 

Material

  • Ett ark färgat papper
  • Brun färg eller tuschpenna
  • Lim, gärna limpistol till piprensarna
  • Knappar eller pärlor

 

 

Facebooktwittermail

Kransar till sommarfester

Varje sommaravslutning så gör barnen kransar att ha i håret. Remsan klipps ut från ett stort ark hårt papper och blir ca 60 cm lång. Bredden bestämmer ni själva men alternativen nedan är ca 4 cm plus bågar och annat för att variera kransarna.

Vanligtvis brukar barn i olika åldrar sätta dit silkespapper efter sin förmåga. Kanske de allra minsta barnen bara klarar av just denna typ av krans men med lite framförhållning så kan kransarna göras mycket, både roligare och finare för de äldre barnen. Dessutom kan deras förmåga att klippa tränas, både när det gäller att klippa ut spetsar och bågar. Prova att använda en taggad sax till att klippa ut formen på ovandelen av papperskransarna.

En variant av papperskrans är att sätta på tyg eller spets samt dekorera med stenar eller paljetter.

Glöm inte att skriva barnets namn på baksidan av kransen och tänk på att nita ihop kransen med häftapparaten med stiftet utåt så att det inte irriterar eller skadar barnet.

Spetskrans på papper

 

Lyxig blomkrans av silkespapper och stenar

Här är remsan bara 2 cm och vackra blommor med stenar i mitten pryder den. Klipp ut silkespapper i två eller tre olika färger och nita fast dem i remsan. Byt ut stenarna mot glitter om vill göra en billigare variant.

Klipp till en silkesblomma

När du har snott ihop blomman med de färger du vill ha kan du klippa till den runt om så att den ser ut som en riktig ros.

Hårt silverpapper med stenar blir en tjusig krona eller krans

Enkel krans, eller krona, är denna variant i silverpapper med ditklistrade stenar. Alltid lättast att använda sig av limpistol för stenarna glider gärna iväg om du använder vanligt lim. Det pillriga är att sätta dit topparna av staniol som har rullats till små toppar på kronan. Lite svårt att få dit dem men med lite tålamod så går det.

 

Krans i papper med duttar av silkespapper

Här är den traditionella kransen med silkespapper. Remsan kan i detta fall vara 4-5 cm.

 

Krans till avslutning i papper med spetsar och band

Lite roligare krans plus att barnen får lära sig att klippa spetsiga taggar.

Klipp remsan ca 6 cm och klipp ut den första trekanten. Använd den sedan till att göra alla taggar lika stora. Ett band har limmats fast nedtill, fjärilspaljetter i varje spets samt glitterlim.

delar till kransar600

Likadant gör vi med nästa krans och gör även där remsan 6 cm bred. Klipp ut ett valv och använd även den som mall när du gör bågarna på kransen.

 

En krans till avslutningen i papper med bågar

Längst ner på kransen har en tejp med texten LOVE klistrats

Enkel, men inte desto mindre fin är papperskransen. Blommorna formar du själv som du vill ha dem.

En krans till avslutningen gjord av bara papper och pappersblommor

Blommorna har satts fast mitt på kransen så att blombladen ligger lite över både uppåt och nedåt

Man kan också göra något roligt av kransen. Den här kransen har fått kaninöron. Öronen har gjorts totalt 20 cm långa och limmats fast i botten på kransen.

Krans med kaninöron helt i papper

 

 

 

Den här prinsen har fått en krona med både knappar och blänkande kristaller

Prins Wilhelm har gjort en krans med knappar och blänkande stenar

 

Barnen som gjorde dessa kransar skulle vara blåsippor. Remsan är som i beskrivningarna ovan med fick en skult av crepe-papper som målades med vita prickar = ståndare och pistiller. Bladen blev förstås blå och sången om Blåsippan ute i backarna stå sjöngs med hög röst. Alla delar har satts fast med hjälp av en häftapparat.

Krans i papper som ser ut som en mössa. Det är en blåsippa

 

 

 

 

Facebooktwittermail

JULKORT – gör dina egna

Prova på att göra dina egna julkort. Jag lovar att du kommer att få uppskattning från dina vänner när de har fått dem!

Se fler förslag under Julgranar där du också kan göra granar av bandrester och knappar!

Här ser du några förslag på hur du enkelt kan göra dina egna julkort med hjälp av paljetter, rosetter och band. Använd också gärna bokmärken med änglar och tomtar. Korten är dubbla så att du kan skriva din önskan om God Jul inuti dem.

Av ett stort ark tjockt rött papper blev det massor av julkort. Mycket billigare än att köpa färdiga, tomma, vikta kort. Tips! Om du vill göra dubbla julkort så dra en fin, tunn skåra där du ska vika kortet så går det lätt att vika! använd gärna en mattkniv och linjal så blir kanterna fina.

Exempel på handgjorda julkort

Hjärtat som det står God Jul på har en ram med duttar av glitterlim i silver. Det ser ut som små pärlor. Julgranarna är ritade på fri hand med glitterlim, både kulor och stjärnor.

Julkort - en gran med silkespappersduttar på

Detta julkort har fått massor av duttar av silkespapper.

 

garnblomma600

Det här julkortet kunde lika gärna ha varit ett vanligt presentkort. Nu blev det rött garn och röda stenar men använd andra färger så får du ett väldigt fint presentkort som passar året om.

Klipp ut ca 6 cm garnstumpar och sätt ihop dem till en blomma. I mitten kan du dekorera med pärlor, paljetter, stenar  eller vad du vill, så att man döljer alla trådarna.

Ett julkort med en julgran som är helt fylld med knappar

Ja, vad ska man göra av alla gamla knappar? Ett julkort förstås!

 

Julkort gjort av Moranpysslar

Ett vackert julkort gjort av Moranpysslar

Julgran av bandrester, kanske till ett julkort

Facebooktwittermail