Klänningar

Nu ska du få se på något sött. Klänningar som jag har sytt till Skrållans lillasyster, ca 35 cm. Du har säkert tyger som ligger, gamla gardiner, kläder du har tröttnat på osv. Ofta är det tygerna som gör att plaggen blir tilltalande men också detaljerna du sätter på dem. Använd dig gärna av spetsar, knappar och andra tillbehör som du har i lådorna.

Utan blommorna på klänningens hängslen hade den inte blivit lika fin.

Detta är en förklädes-klänning som är öppen bak. Den knäpps med tryck-knappar, antingen av metall eller plast. Ärmar och hals är kantade med vit snedslå. Trosan hittar du under rubriken Trosor.

Mysklänningen har rynkad kjol och en överdel som är allt-i-ett. Ärmar och hals är kantade med muddväv. Klänningen är gjord i jersey. Det brukar finnas särskilda sömmar för elastiska tyger men att sy i tunn jersey räcker det med zig-zag-söm med bredd 0,5 och stygnlängd 1. Du får prova dig fram.

Sötaste tyger jag hade i mina gömmor har varit en gardin i barnbarnets rum. En liten vinge är fastsydd på axeln vilket gör hela klänningen.

En hel outfit till dockan. Klänning med volangkjol. En liten applikation pryder överdelen. Snedslå har använts som avslutning på volangen samt vid ärmar och hals. Mössa och trosa hittar du under resp. rubriker.

Sytips: När du gör volangen ska du mäta omkretsen på klänningen och klippa ut dubbelt så mycket tyg. Rynka tyget med hjälp av två rynktrådar under varandra med stynglängd 4. När du fått volangen till längden du vill ha fäster du en knapphål vid resp. kant, lindar runt tråden som i en 8:a och fördelar rynkningen snyggt över volangen innan du nålar fast den. Sy fast volangen mellan rynktrådarna och dra sedan bort den undre rynktråden. Pressa och gör ev en stickning så att volangen sitter ännu snyggare.

Nu är det dags att gå på fest i helvitt. Mönstret är från en överdel i ett stycke och har ett sprund i baksidans söm där man knäpper med en tryck-knapp.

Klänning med ficka på magen och matchande trosa, förstås. Klänningen är lite längre än de andra och kan därför också passa till en något större eller längre docka. Fickan blev till av mönstret till en skärm på en keps. Alla dekorationer, spetsar och muddar, sys på innan sidsömmarna sys.

Hjärtklänningen fick också vingar. Denna gång gick vingarna ända ner till armhålorna och en spets fälldes in i vingen. Hjärtat på magen kan man också göra en ficka av men här blev det bara en dekoration. Som du ser så är öppningen bak och knäpps med hake och hyska som lätt går upp. Föredrar tryck-knappar.

En tvådelad klänning som är gjord av gamla spetsar från en tunika som jag slängde.

Facebooktwittermail