Orm av tyg

Våga sy! Du kan inte misslyckas med att sy en orm!

Orm med tunga

 

Material

 • Välj ett mjukt tyg
 • Klipp ut ca 50 cm lång bit som är ca 10 cm bred.
 • Två knappar
 • Piprensare
 • Symaskin
 • Sax
 • Penna
 • Nål och tråd

Hur gör man

 • Klipp till ormen så bred och lång du vill ha den
 • Runda av för huvud och slutet på svansen
 • Sy hela ormen men lämna öppet för huvudet
 • Sätt baksidan på en penna i svansdelen och dra sedan tyget över pennan tills hela ormen har kommit fram med rätsidan utåt. Visst kan du sy för hand men det tard.
 • Sy fast knapparna till ögon
 • Om du vill kan du lägga in lite vadd i huvudet innan du syr ihop det så blir det lite stadigare
 • Sy ihop huvudet för hand och sätt samtidigt fast en piprensare till tunga

 

Facebooktwittermail

Hattar, kransar och hårband

Vid sommaravslutningar brukar barnen på förskolorna få göra kransar för att vara lite extra fina när de sjunger sommarsångerna för föräldrar, nära och kära.

Kul är ju också att bara göra fantasikransar, bara för att få pyssla med det material som finns i närheten.

Under denna rubrik får du flera förslag, det ena lite lättare, det andra lite svårare men fint blir det hur som helst. Man behöver inte alltid använda sig av papper. Här har vi gjort en prinsesskrona av en avklippt toarulle. Se under Pyssla med toarullar – prinsesskrona.

 

Prinsesskrona av toarulle med tyll nedtill

Facebooktwittermail

Dockspöke

Ibland kan det vara roligt att leka med sitt spöke. Barnens spöken måste ju också få leka med varandra och då måste man ha något att hålla i. Därför sitter detta lilla spöke på en blompinne. Spöket kan man ju också dekorera blommor med. Ju större du gör spöket, desto mer dock-likt blir det. Gör du spöket riktigt stort kan du ta en tennisboll till huvud under tyget.

Det här lilla spöket har spökat runt på förskolan och hamnat i lådan med alla kottar.

spöke på blompinne

Material

 • En blompinne
 • En flörtkula
 • Silkespapper (här), näsduk eller tyg
 • Svart färg
 • En bit snöre

Hur gör man

 • Bryt av en blompinne så att den blir ca 15 cm
 • Trä in pinnen i flörtkulan. Doppa pinnen i lim om du vill vara helt säker på att den kommer att sitta fast
 • Klipp ut två ark silkespapper, ca 20 x 25 cm och lägg över huvud och blompinne
 • Bind fast pappret runt spökets hals
 • Måla dit ögon och mun
Facebooktwittermail

Fjärilar på glasspinnar

Vi har tidigare gjort fjärilar av glasspinnar men med papper. Den här fjärilen är mjukare och har en piprensare lindad runt kroppen. Båda har känselspröt men bara den ena har ögon, de behövs ju egentligen inte eftersom de känner med spröten. Vingarna är av tyll (men du kan ju använda vilket tyg som helst) och när fjärilen flyger så vibrerar tyget jättefort så att den kan flyga snabbt och elegant!

Du lindar bara runt piprensaren runt pinnen till ca 2 cm innan pinnen tar slut. Då lägger du tygbiten tvärs över glasspinnen och virar ett varv med piprensaren så att tyget sitter fast. Sedan delar du på resten av piprensaren så att du kan forma känselspröten.

Fjäril på glasspinne med tyllfjädrar

 

gul tyllfjäril600

Facebooktwittermail

Frigolitkrans med massor av tyll

Lite för mycket kanske, men effektfull och vacker. Den kommer att passa fantastiskt bra på min balkong som är full med rosa blommor, kuddar, filtar och dukar.

Kransen kan också göras med tyger i t ex olika matchande färger och kan då klippas ut i rundlar för att bli jämna och fina. När det gäller tyll får det gärna bli lite spretigt.

Kransen är gjord av massor av tyll instuckna i en frigolitring

Material

 • Många olika färger av tyll
 • En krans med platt baksida i frigolit
 • I detta fall – rosa färg
 • Band

Hur gör man

 • Gör en massa hål i kransen med hjälp av något verktyg. Det finns ett specialverktyg i trä att köpa för att göra hål i frigolit med.
 • Måla kransen i en täckfärg så att inte det vita lyser igenom – om du nu inte vill ha det vita kvar
 • Klipp ut tygbitar i ca 10 x 10 cm, oregelbundna och i lite olika storlekar
 • Stick ner tygbitarna i hålen, ibland två eller tre åt gången
 • Knyt fast ett band så att du kan hänga den på väggen
Facebooktwittermail

Julgran av bandrester

Band av olika slag, färg och mönster förgyller men det är inte alltid alla band går åt. Jag brukar spara på alla småbitar som blir över och nu passade de bra till att göra en julgran av. Du kan göra likadant med olika former, t ex hjärtan, rundlar m m. Sätter du band på båda sidor om granen kan du hänga den som en dekoration i granen, som den ser ut nu skulle jag nog använda den som ett julkort.

Julgran av bandrester, kanske till ett julkort

Limma på alla banden och klipp sedan rent runt om

Facebooktwittermail

JULKORT – gör dina egna

Prova på att göra dina egna julkort. Jag lovar att du kommer att få uppskattning från dina vänner när de har fått dem!

Se fler förslag under Julgranar där du också kan göra granar av bandrester och knappar!

Här ser du några förslag på hur du enkelt kan göra dina egna julkort med hjälp av paljetter, rosetter och band. Använd också gärna bokmärken med änglar och tomtar. Korten är dubbla så att du kan skriva din önskan om God Jul inuti dem.

Av ett stort ark tjockt rött papper blev det massor av julkort. Mycket billigare än att köpa färdiga, tomma, vikta kort. Tips! Om du vill göra dubbla julkort så dra en fin, tunn skåra där du ska vika kortet så går det lätt att vika! använd gärna en mattkniv och linjal så blir kanterna fina.

Exempel på handgjorda julkort

Hjärtat som det står God Jul på har en ram med duttar av glitterlim i silver. Det ser ut som små pärlor. Julgranarna är ritade på fri hand med glitterlim, både kulor och stjärnor.

Julkort - en gran med silkespappersduttar på

Detta julkort har fått massor av duttar av silkespapper.

 

garnblomma600

Det här julkortet kunde lika gärna ha varit ett vanligt presentkort. Nu blev det rött garn och röda stenar men använd andra färger så får du ett väldigt fint presentkort som passar året om.

Klipp ut ca 6 cm garnstumpar och sätt ihop dem till en blomma. I mitten kan du dekorera med pärlor, paljetter, stenar  eller vad du vill, så att man döljer alla trådarna.

Ett julkort med en julgran som är helt fylld med knappar

Ja, vad ska man göra av alla gamla knappar? Ett julkort förstås!

 

Julkort gjort av Moranpysslar

Ett vackert julkort gjort av Moranpysslar

Julgran av bandrester, kanske till ett julkort

Facebooktwittermail

Sagopåsen

Tips till förskolan och föräldrar!

Både pedagogisk och praktisk är denna sagopåse. Vitsen med påsen är att ett barn varje vecka får ta med sig påsen hem, välja sin favoritbok och ta med den till förskolan. Barnet får sitta bredvid fröken när hon läser, om inte barnet själv kan läsa, och vända blad. Barnet kommer i fokus och många nya böcker kommer att läsas.

Påsen är sydd i dubbelt tyg för att hålla och handtagen är förstärkta, också med dubbelt tyg och ett par extra sömmar. Bokstäverna, SAGOPÅSEN, är urklippta från datorn, ritade på ett papper och urklippta i filttyg, påklistrade på påsen, men även fastsydda. För sent kom jag på att man faktiskt kan köpa Vliseflix som du kan klippa ut bokstäverna och bara pressa på. Finns att köpa i tygaffärer på metervara.

sagopåse600

 

Gör en liten väska/påse till ditt barn, t ex till gymnastikkläderna. Bra med namn på påsen.

Issis påse600

 

Facebooktwittermail

Stadskoja

Min brorson, Alfred, ville också ha en koja men han ville ha den på ett speciellt sätt. Det blev svart tyg som bas till långsidorna och taket och rött till gavlarna. Jag hittade ett tyg med hus på som hade en väldans massa fönster. Jag klippte ut husen och sydde fast dem på det svarta tyget. Det tog en evig tid att klippa ut dem med nagelsax och zig zaga varje fönster för att det skulle kunna komma in lite ljus. Han fick naturligtvis också ledlampor att sätta i taket på sitt bord.

Även denna koja fick band istället för sömmar på hörnen.

 

alfreds gavel

 

Jag mätte på mitt eget bord för pojkens bord var mycket större så det fick plats två huslängor.

Jag mätte på mitt eget bord för pojkens bord var mycket större så det fick plats två huslängor.

alfreds dörr

Bokstäverna har jag först dragit ut på datorn, ganska stora, klippt ut dem från pappret, klippt ut dem i vitt filttyg, klistrat fast dem på ett svart tyg och till sist sytt fast dem på maskin. Det tar sin tid men kojan blir ju väldigt personlig när barnet får sitt namn på dörren.

 

Facebooktwittermail

Sy koja med spetsar

Jag fick blodad tand av att sy kojan till förskolan. Klart att jag måste sy en till mina barnbarn också så att de kan leka med den när de är hemma hos mig. Själv hade jag sparat gamla spetsar ifrån kläder som jag slängt och min mamma hade givit mig en hel bunt med gamla hemvirkade spetsar som nu kom väl till användning.

Det blev många öppningar i denna koja, t o m gardiner i linne och en postlåda utanför dörren. Alla fönster och dörren blev kantade med spets. Jag gjorde likadant här att jag klippte ut delarna som skulle passa bordet men denna gång sydde jag fast bomullsband istället för att sy ner alla sidor. En farlig massa band blev det, men jag tycker att det blev fint med alla rosetter som matchade spetsarna.

Det roliga med leken i den här kojan var bara inte bara inuti kojan utan även ovanpå. Det ena barnbarnet bodde på övervåningen. För att det inte skulle bli så mörkt i kojan köpte jag led-lampor på Clas Ohlson och fäste fast i taket. De sitter alltid kvar där.

spetskoja baksida6001

Det blev sex små fönster på baksidan av kojan

 

Mycket spets och rosetter blev det och det brukar faktiskt komma post i brevlådan

Mycket spets och rosetter blev det och det brukar faktiskt komma post i brevlådan

Facebooktwittermail