Dekorerade ramar med snäckor

Ramar kan dekoreras på många olika sätt men här har vi använt oss av snäckor. Snäckorna är plockade på västkusten i somras. De limmades fast på en pappskiva. Nu är det bara bilden som saknas.

Ram av snäckor

Skär ut ramen från en kartong, måla den och snäckorna. Limma sidan fast snäckorna på ramen

Med mina små pysselbarn gjorde vi på ett annat sätt. Vi tog befintliga ramar, plockade bort fotografi och glas och dekorerade ramarna med målade snäckor.

Färdig ram dekoreras med snäckor

En ram gjorde vi av glasspinnar. Dessa målades först och fick torka. Därefter limmades snäckorna fast. Fotografiet sattes fast på ett tjockare papper och limmades fast på baksidan av ramen. Vi tog också en bit av ett hårdare papper och gjorde ett stativ så att ramen kunde stå ordentligt.

ram av glasspinnar dekorerad med snäckor

 

 

 

Facebooktwittermail

Tre tavlor av glasspinnar

Idag gjorde jag en intressant studie. Jag lät en 10-åring, en 8-åring och en 5-åring göra var sin ram av hela glasspinnar. Bordet var fullt av material och så här tänkte barnen och så här blev resultaten:

 

En ram av glasspinnar och motiv av en familj inuti

10-åringen klippte till ytterligare glasspinnar och gjorde en hel familj som fick kläder av filttyg. Ramen dekorerades med ett dekorband. Det blev en otroligt fin liten familj med en hund!

 

Påskägg i ram

8-åringen valde att göra en påsktavla.

 

glasspinnar som ram och en fin teckning inuti

5-åringen valde att måla ramen och sätta dit en egen teckning. En härlig sommarflicka blev det.

Facebooktwittermail

Ramar av kristyr

Vi har gjort kristyrramar till bokmärken. Det tar lite tid för barnen att välja vilka bokmärken de vill ha så välj och klipp ut dem först. Gör gärna i ordning tråden de ska hänga i också i förväg.

Gör i ordning kristyrsmeten och lägg den i en sprits. Den bör vara ganska fast så att den inte flyter ut när du spritsar den. Använd gärna en sprits som är tandad, dvs som ger mönster, som på bilderna.

Smeta ut en “klutt” kristyr på ett bakplåtspapper, inte för tunt och i ungefär samma storlek och form som bokmärket du vill rama in. Tänk på att ramen inte får bli för tung. En liten ängel, som den här, kan ha en tjock ram omkring sig medan en lite större tomte får ha en tunnare kant för att inte bli för tung. Lägg på ett guldsnöre t ex och fäst sedan bokmärket du vill rama in.

Kristyr1 600

Klipp av snörstumpen som hänger nedanför bokmärket och börja spritsa ut kristyren tjockt i kanterna på bokmärket. En annan variant är att lägga ut en större klutt och trycka fast bokmärket. Extra fint är det då om änglarnas toppar på vingarna hamnar utanför kristyren.

kristyr2 600

Se så fin ängeln blev! Det har hamnat lite kristyr i ansiktet på henne men det kan man äta upp, sött och gott är det!

IMG_0523

Nu behöver ängeln torka. Den kan gärna ligga och torka över natten, vänd sedan på den, försiktigt, så att den inte går sönder och låt den torka på baksidan också.

Recept på kristyrsmet

  • 1 äggvita
  • 3-4 dl florsocker
  • 2 krm ättika

Börja med att vispa ihop äggvitan och florsockret, lite i taget. När du har i det sista florsockret bör smeten röras ihop med en sked för att se till att smeten får rätt konsistens. Kristyren ska vara ganska fast så att den inte flyter ut och blir platt. När smeten är klar tillsätter du ättikan och häller i kristyren i plastpåsen med en sked.

Du behöver också

  • Bakplåtspapper
  • Bokmärken eller andra bilder
  • Spritspåse och spritspets = den lilla metall eller plastspetsen bör vara tandad så att det blir ett fint mönster
  • Tråd eller t ex guldsnöre
  • Vill du färga kristyren använder du karamellfärg

 

 

Facebooktwittermail

Tavlor och ramar av glasspinnar

Superenkelt! Man kan göra mycket av glasspinnar och här gör vi ramar/tavlor till dockskåpet. Du bestämmer själv hur stora de ska vara, så inte behöver du ha dem speciellt till dockskåpet. Gör du dem lite större kan du t ex rama in ett kort av ditt syskon, din hund eller katt, din bästa kompis eller varför inte din mormor! Tavlorna sätter du fast på dockskåpets väggar med häftmassa.

ramar600

Några av ramarna har vi klippt av den runda delen. Ramarna i mitten är pinnar man får till kaffet på caféer

 

ram med ljus600

Bilden är tagen från ett julkort och lite spets förgyller ramen

 

Frosseri med glitter och pärlor

Frosseri med glitter och pärlor

En rektangulär form på ramen

En rektangulär form på ramen

 

Till julen får tomten hänga i vardagsrummet

Till julen får tomten hänga i vardagsrummet

glasspinneram med tomte

Här pryder några pärlor ramen. Den får sitta i dockskåpet till jul.

 

 

 

Facebooktwittermail