Sommarblommor

Fantastiskt vad ett litet barn kan skapa med material och egen fantasi!

Stjälkarna är gjorda av lim med grönt glitter på och blommorna av olikfärgade bitar av silkespapper, likaså gräset.

Sommarblommor

Facebooktwittermail

Näckrosor av silkespapper

Så vackra och kan göras i  så många storlekar och användas på olika sätt.

 • Sätt en bit häftmassa bakom och sätt upp blomman på väggen.
 • Sätt fast ett gummiband och använd blomman som hårdekoration. Det är dock svårare att göra en väldigt liten blomma, väldigt pillrigt t o m.
 • Bulla ihop allt papper och gör en boll av blomman, en ros och häng upp den i ett snöre eller band.
 • Varför inte dekorera den gröna växten med en vacker blomma.

Pysselmormor tänker att den också kan användas som juldekoration om du gör den i julens färger. Strö ev lite glitter över blomman eller glitterlim bara i mitten av den.

Näckros av silkespapper

Storleken på silkespappret avgör storleken på blomman. Ju större blomma ju fler lager av papper. Den här blomman är en bordsdekoration och stor som en mattallrik.

Röd och vit näckros av silkespapper

 

Orange näckrosblomma

Den här blomman är stor som ett tefat

Material

 • Silkespapper i olika färger
 • Häftapparat
 • Sax

Hur gör man

 • För att göra en blomma som är ungefär lika stort som ett tefat klipper du ut ark som är ca 20 x 25 cm. Åtta till tio lager blir bra, annars blir det svårt att häfta ihop dem efter vikningen.

blandade-ark6

 • Lägg färgerna i den ordning du vill ha dem och vik pappret som ett dragspel (på samma sätt som du gör smällkarameller). forma ändarna till rundlar eller, som här, spetsiga kanter. Häfta samman vikningen med en häftapparat, från båda hållen så att blomman håller ihop.

vikt-nackros6

 • Dra sedan försiktigt upp varje lager av silkespappersarken mot mitten och den vackra blomman formas. Det gör visserligen ingenting om pappret går sönder lite men här får barnet träna sig att ha tålamod och tränar motoriken ordentligt.

nackros-vikt6

 

 

Facebooktwittermail

Fjärilar av silkespapper

De både lätta och vackra och du behöver bara silkespapper och piprensare för att göra dem. De här fjärilarna har silkespapper i två olika färger. Prova med tre lager papper! En piprensare i matchande färg har knutits om pappersbitarna och böjts upp framtill som känselspröt.

 

silkesfjärilar600

 

Material

 • Silkespapper och piprensare
Facebooktwittermail

Blommor av silkespapper

“Vi måste dekorera gräset inför avslutningsframträdandet” säger personalen. “Då gör vi som förra året”, säger jag.

Förra året prydde vi hela kanten med blommor gjorda av silkespapper framför scenen i all världens färger. Blommorna gav sommarkänsla. Alltså gjorde vi likadant i år och det blev så fint när vi satte ner pinnarna i jorden framför barnen som sjöng “du ska inte tro det blir sommar…” .

blommor av silkespapper på blompinne

 

blå silkespappersblomma i närbild

Material

 • Silkespapper i olika färger
 • Blompinnar
 • Lim eller tejp

Hur gör man

 • Riv silkespappret i bitar om ca 20 x 20 cm
 • Linda pappret lite löst omkring en blompinne och forma en blomma.
 • Sätt lite tejp, gärna också lim runt blompinnen så att pappret fastnar

 

 

Facebooktwittermail

Kransar till sommarfester

Varje sommaravslutning så gör barnen kransar att ha i håret. Remsan klipps ut från ett stort ark hårt papper och blir ca 60 cm lång. Bredden bestämmer ni själva men alternativen nedan är ca 4 cm plus bågar och annat för att variera kransarna.

Vanligtvis brukar barn i olika åldrar sätta dit silkespapper efter sin förmåga. Kanske de allra minsta barnen bara klarar av just denna typ av krans men med lite framförhållning så kan kransarna göras mycket, både roligare och finare för de äldre barnen. Dessutom kan deras förmåga att klippa tränas, både när det gäller att klippa ut spetsar och bågar. Prova att använda en taggad sax till att klippa ut formen på ovandelen av papperskransarna.

En variant av papperskrans är att sätta på tyg eller spets samt dekorera med stenar eller paljetter.

Glöm inte att skriva barnets namn på baksidan av kransen och tänk på att nita ihop kransen med häftapparaten med stiftet utåt så att det inte irriterar eller skadar barnet.

Spetskrans på papper

 

Lyxig blomkrans av silkespapper och stenar

Här är remsan bara 2 cm och vackra blommor med stenar i mitten pryder den. Klipp ut silkespapper i två eller tre olika färger och nita fast dem i remsan. Byt ut stenarna mot glitter om vill göra en billigare variant.

Klipp till en silkesblomma

När du har snott ihop blomman med de färger du vill ha kan du klippa till den runt om så att den ser ut som en riktig ros.

Hårt silverpapper med stenar blir en tjusig krona eller krans

Enkel krans, eller krona, är denna variant i silverpapper med ditklistrade stenar. Alltid lättast att använda sig av limpistol för stenarna glider gärna iväg om du använder vanligt lim. Det pillriga är att sätta dit topparna av staniol som har rullats till små toppar på kronan. Lite svårt att få dit dem men med lite tålamod så går det.

 

Krans i papper med duttar av silkespapper

Här är den traditionella kransen med silkespapper. Remsan kan i detta fall vara 4-5 cm.

 

Krans till avslutning i papper med spetsar och band

Lite roligare krans plus att barnen får lära sig att klippa spetsiga taggar.

Klipp remsan ca 6 cm och klipp ut den första trekanten. Använd den sedan till att göra alla taggar lika stora. Ett band har limmats fast nedtill, fjärilspaljetter i varje spets samt glitterlim.

delar till kransar600

Likadant gör vi med nästa krans och gör även där remsan 6 cm bred. Klipp ut ett valv och använd även den som mall när du gör bågarna på kransen.

 

En krans till avslutningen i papper med bågar

Längst ner på kransen har en tejp med texten LOVE klistrats

Enkel, men inte desto mindre fin är papperskransen. Blommorna formar du själv som du vill ha dem.

En krans till avslutningen gjord av bara papper och pappersblommor

Blommorna har satts fast mitt på kransen så att blombladen ligger lite över både uppåt och nedåt

Man kan också göra något roligt av kransen. Den här kransen har fått kaninöron. Öronen har gjorts totalt 20 cm långa och limmats fast i botten på kransen.

Krans med kaninöron helt i papper

 

 

 

Den här prinsen har fått en krona med både knappar och blänkande kristaller

Prins Wilhelm har gjort en krans med knappar och blänkande stenar

 

Barnen som gjorde dessa kransar skulle vara blåsippor. Remsan är som i beskrivningarna ovan med fick en skult av crepe-papper som målades med vita prickar = ståndare och pistiller. Bladen blev förstås blå och sången om Blåsippan ute i backarna stå sjöngs med hög röst. Alla delar har satts fast med hjälp av en häftapparat.

Krans i papper som ser ut som en mössa. Det är en blåsippa

 

 

 

 

Facebooktwittermail

Igelkott i gröngräs

Igelkotten har precis vaknat ur vinterdvalan och kryper ut på gräset. Taggarna står rakt ut och han är väldigt glad och nyfiken på vad som kommer att hända i den stora skogen. Igelkotten är gjord i brunt papper men kan lika gärna göras i filttyg. Gräset skulle också kunna klippas ut som strån i en annan grön färg.

 

En igelkott i det gröna gräset

Material

 • Silkespapper i olika gröna färger till gräs
 • Brunt tjockt papper till igelkotten och grönt till underlaget
 • Plastöga
 • Svart tuschpenna till nosen
 • Nagelsax

Hur gör man

 • Riv silkespappret i bitar och limma fast dem på det gröna arket
 • Rita av igelkotten, den kan vara hur taggig som helst. Ser du att han har en liten fot också?
 • Rita också trianglar som du lättast klipper ut med en nagelsax. Vik dem utåt. Se till att alla trianglar är någorlunda åt samma håll.
 • Limma fast den färdiga igelkotten
Facebooktwittermail

JULKORT – gör dina egna

Prova på att göra dina egna julkort. Jag lovar att du kommer att få uppskattning från dina vänner när de har fått dem!

Se fler förslag under Julgranar där du också kan göra granar av bandrester och knappar!

Här ser du några förslag på hur du enkelt kan göra dina egna julkort med hjälp av paljetter, rosetter och band. Använd också gärna bokmärken med änglar och tomtar. Korten är dubbla så att du kan skriva din önskan om God Jul inuti dem.

Av ett stort ark tjockt rött papper blev det massor av julkort. Mycket billigare än att köpa färdiga, tomma, vikta kort. Tips! Om du vill göra dubbla julkort så dra en fin, tunn skåra där du ska vika kortet så går det lätt att vika! använd gärna en mattkniv och linjal så blir kanterna fina.

Exempel på handgjorda julkort

Hjärtat som det står God Jul på har en ram med duttar av glitterlim i silver. Det ser ut som små pärlor. Julgranarna är ritade på fri hand med glitterlim, både kulor och stjärnor.

Julkort - en gran med silkespappersduttar på

Detta julkort har fått massor av duttar av silkespapper.

 

garnblomma600

Det här julkortet kunde lika gärna ha varit ett vanligt presentkort. Nu blev det rött garn och röda stenar men använd andra färger så får du ett väldigt fint presentkort som passar året om.

Klipp ut ca 6 cm garnstumpar och sätt ihop dem till en blomma. I mitten kan du dekorera med pärlor, paljetter, stenar  eller vad du vill, så att man döljer alla trådarna.

Ett julkort med en julgran som är helt fylld med knappar

Ja, vad ska man göra av alla gamla knappar? Ett julkort förstås!

 

Julkort gjort av Moranpysslar

Ett vackert julkort gjort av Moranpysslar

Julgran av bandrester, kanske till ett julkort

Facebooktwittermail

Vårbukett av blåbärsris

Det är trevligt och roligt att gå ut med barnen i skogen och plocka naturmaterial. Denna gång har vi plockat blåbärsris och gjort en fin bukett med silkespapper som vi knölat ihop till små bollar, doppat i lim och fäst på riset.

En annan variant till julen är att doppa hela riset i lim, eller åtminstone se till att det kommer lim lite överallt. Lite glitter är alltid bra att ha hemma. Pudra på glitter, gärna med många färger, och det glimmar vackert i julbuketten när allt torkat.

Blåbärsris 600

Det fina riset passar både till jul och påsk

Material:

 • Blåbärsris
 • Lim
 • Silkespapper eller glitter

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittermail