Gör en tofs av garn

Tofsar av garn har många användningsområden. De kan sitta på mössor, hänga i dragkedjor, bli en snögubbe av flera tofsar, en kyckling i en äggkopp, eller en blomma som denna tofs resulterade i.

Så är gör du en tofs:

Klipp till två rundlar i ett styvare papper på ca 8 cm för att få en normalstor tofs. Fäst fast garnet/här garnerna med en tejpbit på pappret,

tofs1 600

Börja linda runt garnet runt pappersbitarna. När garnet tar slut fyller du på med mera garn. Håll fast garnstumpen med fingret och fortsätt dra runt garnet. Bry dig inte om att det blir trådar som hänger utanför, de klipper vi bort när tofsen är klar. Barnen vill oftast att man ska knyta fast garnstumparna med varandra för att kunna hålla reda på tråden. Ev knutar klipps också bort när tofsen är klar.

tofs2 600

Nu är hålet i mitten täckt av garn och är det svårt att trä igenom så sätt tråden/trådarna på en tjock nål, gärna ryanål och trä igenom de sista trådarna.

När du tycker att tofsen verkar klar är det dags att klippa upp den. Klipp upp ett hål och leta reda på pappersbitarna. Saxen ska in mellan dem och du klipper upp längs kanten. En vass sax är bra att ha. Kämpa på!

tofs3 600

När du har klippt upp hela pappersbitarna trär du in en bit garn mellan dem och knyter åt ordentligt!

tofs4 600

Snart är tofsen klar. Dra försiktigt av pappersbitarna över tofsen. Går det för trögt får du klippa upp pappret, men det bör gå. Håll hårt i tofsen så att den inte går sönder medan du tar bort pappret.

tofs5 600

 

Tofsen är klar! Klipp bort alla trådar som sticker ut på ett eller annat sätt och jämna till den så den blir jämn och fin.

Ett tips är att använda lite tjockare garner, inte virkgarn som här utan lite luddiga garner. Dels går det fortare att göra tofsen och den blir gosigare att hålla i.

tofs6 600

Facebooktwittermail